Hovenier Amsterdam

Toon Schmidt

Hovenier

Zicht op grijze tuintegels met plantenbakken aan de zijkant

Zo bescherm je jouw tuin tegen een storm

In 2024 heeft Nederland inmiddels al drie stormen meegemaakt. Als we niet voorbereid zijn, kunnen deze krachtige natuurverschijnselen grote schade aanrichten. Maar geen zorgen! Met een paar slimme aanpassingen kun je jouw tuin versterken en beschermen tegen de grillen van Moeder Natuur. Hier zijn vijf tips om jouw tuin stormbestendig te maken.

1. Geef kwetsbare planten een steuntje in de rug 

Kwetsbare planten en bloemen kunnen gemakkelijk beschadigd raken door harde wind en hevige regenval. Maak gebruik van een plantensteun of bescherm ze met een net. Zo voorkom je dat kwetsbare planten ontwortelen of afbreken door de storm.

2. Snoei overhangende takken en zwakke bomen

Het snoeien van planten is niet alleen gunstig voor hun gezondheid, maar zorgt er ook voor dat ze beter bestand zijn tegen wind en storm. Houd je tuin daarom goed bij met een preventieve snoeibeurt op z’n tijd. Het beste plan je die snoeibeurt op vaste momenten in het jaar. Zo staat jouw tuin er altijd mooi verzorgd bij en hoef je niet bij elke storm met de snoeischaar aan de slag. 

3. Kies voor windbestendige beplanting

Tijd voor een nieuw tuinontwerp? Nu we regelmatig te maken hebben met zware stormen is het raadzaam om te kiezen voor beplanting die goed bestand is tegen harde wind en hevige regenval. Denk aan robuuste struiken, grassen en vaste planten die diep geworteld zijn en niet gemakkelijk omver worden geblazen. 

4. Zet tuinmeubilair en decoratie veilig neer

Voordat de storm toeslaat, zorg ervoor dat je tuinmeubels en tuindecoratie veilig staan. Gebruik haringen of stevige touwen om meubels vast te zetten. Haal breekbare spullen weg of zet deze tegen een muur. Zo verklein je de kans op beschadiging of gevaarlijke situaties. 

5. Versterk je schutting en hekken

Een sterke omheining dient als windbreker tijdens een zware storm. Mits deze veilig staat natuurlijk! Controleer daarom de stevigheid van je schutting en hekken en versterk ze indien nodig. Gebruik extra steunpalen of verstevigingsmaterialen om ervoor te zorgen dat ze bestand zijn tegen de kracht van de wind. 

En tot slot: vergeet niet dat heftige wind vaak gepaard gaat met zware regenval. Ook een teveel aan regen kan veel schade aanrichten in je tuin. Zorg er daarom voor dat je tuin naast stormbestendig, ook bestand is tegen zware regenval. Hoe? Lees onze tips om je tuin regenbestendig te maken.


Lees ook onze andere berichten

Grasveld met allerlei planten aan alle kanten
Welke plantensoorten gedijen goed in Nederlandse tuinen?
Uitzicht op tuin met gras, bloemperkjes en een looppad.
Hoe ontwerp je een effectieve tuinlay-out?
Scroll naar boven