Hovenier Amsterdam

Toon Schmidt

Hovenier

Achtertuin in het donker met tuinverlichting

Welke ideeën zijn er voor het verlichten van de tuin?

Het verlichten van je tuin kan een groot verschil maken in de uitstraling en functionaliteit van je buitenruimte. Of je nu een gezellige sfeer wilt creëren voor zomerse avonden of gewoon je tuinpad wilt verlichten voor extra veiligheid, er zijn talloze opties beschikbaar. Hieronder bespreken we enkele populaire ideeën voor tuinverlichting die je kunt overwegen voor jouw tuin.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is perfect om een warme, uitnodigende sfeer te creëren in je tuin. Dit type verlichting is meestal zacht en subtiel, ideaal voor het verlichten van terrassen, zitgedeeltes en eetruimtes. Enkele voorbeelden zijn:

 • Lichtslingers: Hang ze in bomen, over pergola's of langs hekken om een feestelijke sfeer te creëren.
 • Lantaarns: Plaats lantaarns op tafels of hang ze aan haken voor een rustieke, charmante uitstraling.
 • Kaarsen en fakkels: Voor een echt romantische setting kun je kaarsen of fakkels gebruiken. Let hierbij wel op de brandveiligheid.

Functionele verlichting

Functionele verlichting is essentieel voor het verlichten van paden, trappen en entrees. Deze verlichting helpt bij het navigeren door je tuin in het donker en verhoogt de veiligheid. Enkele ideeën zijn:

 • Padverlichting: Kleine lampen langs tuinpaden zorgen ervoor dat je veilig kunt lopen zonder te struikelen.
 • Wandlampen: Deze zijn ideaal voor het verlichten van entrees en het benadrukken van architectonische details.
 • Inbouwspots: Deze kunnen in traptreden of terrassen worden geïntegreerd voor een strakke, moderne look.

Accentverlichting

Accentverlichting wordt gebruikt om bepaalde kenmerken van je tuin te benadrukken, zoals planten, bomen, sculpturen of waterpartijen. Dit type verlichting kan echt de aandacht vestigen op de mooiste delen van je tuin. Voorbeelden zijn:

 • Spotlights: Richt spotlights op bomen, struiken of beeldhouwwerken om deze te accentueren.
 • Uplighting: Plaats lampen aan de basis van bomen of hoge struiken om het licht naar boven te laten schijnen.
 • Waterverlichting: Verlicht fonteinen, vijvers of watervallen met speciaal ontworpen waterdichte lampen.

Slimme verlichting

Met de opkomst van smart home technologie kun je nu ook je tuinverlichting automatiseren en op afstand bedienen. Slimme verlichting biedt tal van voordelen, zoals energiebesparing en gemak. Enkele toepassingen zijn:

 • Sensorverlichting: Lampen met bewegingssensoren gaan automatisch aan wanneer iemand nadert, ideaal voor veiligheid en energiebesparing.
 • Dimbare verlichting: Met dimbare lampen kun je de helderheid aanpassen aan de gewenste sfeer.
 • App-bestuurde verlichting: Bedien je tuinverlichting via een app op je smartphone, zodat je de verlichting kunt aanpassen waar je ook bent.

Zonne-energie verlichting

Voor de milieubewuste tuinier is verlichting op zonne-energie een uitstekende keuze. Deze lampen laden overdag op door zonlicht en geven 's avonds licht zonder dat er elektriciteit nodig is. Ze zijn gemakkelijk te installeren en vergen weinig onderhoud. Populaire opties zijn:

 • Zonnepadverlichting: Lampen die je langs paden en oprijlanen kunt plaatsen zonder gedoe met bedrading.
 • Decoratieve zonne-lampen: Verkrijgbaar in verschillende vormen en stijlen, van klassieke lantaarns tot moderne ontwerpen.

Conclusie

Er zijn tal van mogelijkheden om je tuin te verlichten, elk met hun eigen unieke voordelen en toepassingen. Of je nu op zoek bent naar sfeerverlichting om een gezellige ambiance te creëren, functionele verlichting voor extra veiligheid, of accentverlichting om de mooiste kenmerken van je tuin te benadrukken, er is altijd een oplossing die bij jouw behoeften past. Bij Hoveniersbedrijf Schmidt helpen we je graag met het kiezen en installeren van de perfecte tuinverlichting om jouw buitenruimte optimaal tot zijn recht te laten komen. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies.


Lees ook onze andere berichten

Zomerse tuin met groen gras, tuinset en bladeren rondom de view.
Wat zijn de nieuwste trends in tuinmeubilair?
Achtertuin in het donker met tuinverlichting
Welke ideeën zijn er voor het verlichten van de tuin?
Scroll naar boven