Hovenier Amsterdam

Toon Schmidt

Hovenier

Voortuin met grijs tegelpad en gras aan de linkerkant. Daarnaast een stukje grond zonder onkruid.

Hoe kan je effectief onkruid beheersen en voorkomen?

Onkruid in je tuin kan een hardnekkig probleem zijn, maar met de juiste aanpak kun je het effectief beheersen en zelfs voorkomen. In deze blog delen we praktische tips om je tuin onkruidvrij te houden.

1. Begin met een schone lei

Voordat je begint met planten, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Verwijder al het bestaande onkruid, inclusief de wortels, om te voorkomen dat het terugkomt. Gebruik hiervoor een tuinklauwtje of een schoffel. Bij grotere oppervlakken kun je overwegen om een grondfrees te gebruiken om diepgeworteld onkruid te verwijderen. Dit is een klus waarbij de hulp van Hoveniersbedrijf Schmidt goed van pas kan komen.

2. Gebruik bodembedekkers

Bodembedekkers zijn planten die de grond bedekken en zo voorkomen dat onkruid kan groeien. Kies voor soorten die snel groeien en weinig onderhoud nodig hebben, zoals maagdenpalm of kruipende jeneverbes. Deze planten zorgen ervoor dat er minder ruimte en licht overblijft voor onkruid. Hoveniersbedrijf Schmidt kan je adviseren over de beste bodembedekkers voor jouw tuin.

3. Mulchen

Mulchen is een effectieve manier om onkruid te onderdrukken. Een laag mulch van ongeveer 5 cm dik houdt licht weg van onkruidzaden en voorkomt zo hun groei. Organische mulch, zoals houtschors of stro, verbetert bovendien de bodemkwaliteit door voedingsstoffen toe te voegen en vocht vast te houden. Zorg ervoor dat je de mulch regelmatig vervangt en aanvult.

4. Onkruidfolie

Gebruik onkruidfolie onder grindpaden en terrasplanken om te voorkomen dat onkruid kan doordringen. Dit is vooral handig op plekken waar je geen planten wilt laten groeien. Leg de folie neer voordat je grind of terrasplanken plaatst en zorg ervoor dat de randen goed overlappen om doorbraak van onkruid te voorkomen.

5. Handmatig wieden

Regelmatig handmatig wieden blijft een van de beste methoden om onkruid onder controle te houden. Trek onkruid eruit als de grond vochtig is, bijvoorbeeld na regen, om ervoor te zorgen dat je de hele wortel mee krijgt. Gebruik gereedschap zoals een onkruidsteker om dieper geworteld onkruid te verwijderen. Onze hoveniers kunnen periodiek onderhoud uitvoeren om je tuin onkruidvrij te houden.

6. Chemische bestrijding

Als laatste redmiddel kun je chemische onkruidbestrijdingsmiddelen gebruiken. Kies voor milieuvriendelijke opties en gebruik ze alleen op plekken waar handmatig wieden niet effectief is. Lees altijd de instructies op het etiket en pas de middelen toe op een windstille dag om verspreiding naar andere planten te voorkomen. Voor professioneel advies en veilige toepassing kun je altijd terecht bij Hoveniersbedrijf Schmidt.

7. Preventieve maatregelen

Voorkomen is beter dan genezen. Houd je tuin schoon van afgevallen bladeren en ander organisch materiaal waarin onkruid kan groeien. Controleer regelmatig op nieuw onkruid en verwijder het meteen. Zorg ervoor dat je tuinplanten gezond en sterk blijven door ze goed te verzorgen, zodat ze beter bestand zijn tegen onkruid.

Conclusie

Effectieve onkruidbeheersing vereist een combinatie van preventieve maatregelen en regelmatige onderhoud. Door bodembedekkers te gebruiken, te mulchen, en handmatig te wieden, kun je je tuin mooi en onkruidvrij houden. Bij Hoveniersbedrijf Schmidt staan we klaar om je te ondersteunen met professioneel advies en onderhoudsdiensten. Veel succes met tuinieren!


Lees ook onze andere berichten

Zomerse tuin met groen gras, tuinset en bladeren rondom de view.
Wat zijn de nieuwste trends in tuinmeubilair?
Achtertuin in het donker met tuinverlichting
Welke ideeën zijn er voor het verlichten van de tuin?
Scroll naar boven